luni, 20 mai 2013

Autotul saptamanii - George Bacovia


Saptamana aceasta, pentru autorul saptamanii,  am avut de luat o decizie grea, grea de tot. Numarul personalitatilor legate de aceasta saptamana fiind destul de mare, a trebuit sa aleg intre Gabriel si Aurora Liiceanu, Tudor Vianu, Victor Hugo, Honore de Balzac si Robert Ludlum ... iar decizia mea a fost nici mai mult, nici mai putin decat George Bacovia.


George Bacovia (George Andone Vasiliu) s-a nascut in data de 17 septembrie 1881, in Bacau, in casa comercianutului Dimitrie Vasiliu si a Zoei Vasiliu. Copilaria si-o petrece in Bacau, pe strada Bacau - Piatra (azi Nicolae Balcescu). Tatal sau isi deschideintre timp un magazin de „coloniale“ si „bauturi spirtoase“.  Frecventeaza gradinita sotilor  Schmidt, unde deprinde unele notiuni de limba germana.  In anul 1888 este afectat de o criza de friguri palustre, fiind nevoit sa amane inscrierea la scoala. Viitorul poet se intremeaza in satul Bogdanesti, sub supravegherea bunicii dinspre tata. 


Studiile 


Intre anii 1889 - 1890 urmeaza clasa intai la un pesion german din Bacau. 
In 1891 este inscris la Scoala Primara Domneasca nr. 1 din Bacau, pe care o absolva trei ani mai tarziu.
Intre 1894 - 1898 frecventeaza Gimnaziul "Principele Ferdinand" din Bacau. Obtine note maxime la caligrafie, muzica, desen si gimnastica. Din perioada aceea dateaza si prieteniea Grigore Tabacaru, inrudit cu poetul, viitor profesor si editor de reviste. Scrie versuri din clasa a III-a gimnaziala, unele dintre care vor intra in primul sau volum, Plumb (este vorba de piesele Ploua, Rar, Sonet, Tablou de  iarna, Nevroza, Si toate). Pe langa poetii romani, clasici si contemporani (Alecsandri, Eminescu, Cosbuc, Vlahuta), citeste simbolistii francezi (de la Verlaine si Rolliant pana la Mallarmé) in colectia „Les hommes d’aujourd’hui“, editata de Librairie Vannier. Totodata lectureaza opere din clasicii latini, din romanticii francezi, germani, englezi, americani (Edgar Poe) etc.
In 1900 se inscrie la Scoala Militara din Iasi, insa se retrage in al doilea semestru, neputand suferi disciplina cazona. Compune poezia "Plumb", pe care o va finisa in 1902.
In anul 1901 se inscrie in clasa a V-a a gimnaziului din Bacau si isi ia examenul de bacalaureat (1903) cu media de 6,63. 
Anul 1903 il gaseste pe George Bacovia in Bucuresti ca student al Facultatii de DreptFace cunostinta cu Al. Macedonski si citeste la cenaclul acestuia poeziile Plumb si Note de toamna, care produc o puternica impresie asupra auditoriului. 
In 1907 se inscrie la Facultatea de drept din Iasi, dupa ce a pierdut anul scolar la facultatea din Bucuresti. Aici se prezinta la toate sesiunile. In 911 isi ia licenta in drept iar la 11 noiembrie se inscrie in baroul bacauan, dar nu va exercita avocatura.

Perioada razboiului 


Spre deosebire de altii scriitori si poeti contemporani, Bacovia nu lupta pe front. Datorita problemelor de sanatate, in 1914 se interneaza la sanatoriul de boli nervoase al doctorului Margaritarescu din capitala. Este preocupat de tiparirea volumului Plumb. 
Abia in 1916 poezia bacoviana este apreciata in „Noua revista romana“ (an. XVII, nr. 23. 24-31 ianuarie, p. 342). La rubrica „Insemnari“ citim din articolul lui N. Davidescu: „…Bacovia e, inainte de toate, sincer. Poezia lui nu tinteste niciodata un anumit efect literar; totdeauna insa ea aduce cu sine, fara sa-si dea socoteala, unul. Aceste flori cresc tocmai din lipsa de preocupatii marunte cu care Bacovia se multumeste sa se analizeze si sa-si noteze, scurt, precis, cu nervii stransi intr-o innascuta incordare, impresiile.“  Tot in acest an apare o recenzie inflacarata la volumul Plumb in „Cronica“ (in nr. II, 57, 13 martie). Autorul ei este Ion Vinea.


Perioada interbelica 

In 1920 devine sef de birou (clasa a III-a) in Ministerul Muncii, iar in 1921 este avansat sef de birou clasa 
a I-a in acelasi minister, insa se imbolnaveste de plamani si demisioneaza, intorcandu-se un an mai tarziu la Bacau. Este numit suplinitor de desen si caligrafie la Scoala comerciala de baieti din localitate unde ramane pana in 1928. Intre timp, in 1925, devine primul director al revistei "Ateneul cultural".

In 1928 se casatoreste cu Agatha Grigorescu si se stabileste la Bucuresti , unde sotia sa era profesoara. In 1930 este numit referent la Directia Educatiei Poporului, insa in noiembrie se intoarce la Bcau fara serviciu. In 1931 se naste unicul fiu al poetului, Gabriel. Deabia in 1932 Societatea Scriitorilor ii aproba o pensie lunara, de 1000 lei. 



In comunism 


In 1945, G. Bacovia este numit bibliotecar la Ministerul Minelor si Petrolului. Volumul colectiv intitulat Poezia sociala romaneasca (Tipografia Minerva, Brasov) il prezinta pe poet cu poezia Amurg („Trec burgheze colorate“). In 1946 apare volumul " Sperante burgheze", iar autorul este aspru criticat pus la "index" de catre noile autoritati comuniste. Abia la mijlocul anilor '50 este repus in circulatie. In aceasi perioada este angajat la Ainisterul Artelor.
Se stinge din viata in 22 mai 1957 in casa sa din Bucuresti.


In incheiere ... 

" Poete scump, pe frunte 
Porti frunzele de laur,
     Caci singur, pana astazi,
      Din plumb facut-ai aur. "
(epigrama - Alexandru Macedonski)

George Bacovia, vazut initial ca un poet minor de critica literara, a ajuns sa fie recunoscut de-a lungul vietii sale,  ca cel mai important poet simbolist roman si parintele unui stil unic, stilul bacovian, unde, admosfera dezolanta se impleteste cu o lugna confesiune. Confesiunea unui om coplesit de platitudinea vietii cotidiene, de obsesia mortii intr-un imperiu al tristetii. Bacovia este poetul toamnelor reci, al iernilor care creaza impresia de sfarsit de lume, al caldurilor toride, cand cadavrele sa afla in descompunere sau a primaverilor iritante, nevrotice ... si mai ales a mahalalelor, cu admosfera lor trista, unde lipsa de speranta ucide la fel de usor ca foamea, mizeria sau revolverul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu