luni, 27 mai 2013

Autorul saptamanii - Mircea Cartarescu

Despre poetul, scriitorul, criticul literar si publicistul roman Mircea Cartarescu s-au spus si s-au scris foarte multe, a fost laudat de unii si criticat de altii, uneori i-au fost interpretate si rastalmacite vorbele, a fost banuit de legaturi si simpatii politice si in general activitatea lui a starnit multa valva in presa romaneasca. Este, cum s-ar spune o persoana controversata. Cu toate ca eu personal nu ma numar printre cititorii sai fideli si nici nu il simpatizez din cale afara ca om, ii doresc la implinirea varstei de 57 de ani : "La multi ani si al cat mai multe "succesuri" literare". 

Mircea Cartarescu s-a nascut pe data de 1 iunie 1956, in Bucuresti. Despre copilaria sa, el va afirma ca ea "reprezinta principala sa experienta existentiala si singura pe care a trait-o atent". Absolvent al liceului "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, el va urma cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana. In 1980 prezinta teza de licenta despre imaginarul poetic eminescian din poezia postuma, care s-a transformat in volumul Eminescu. Visul chimenic , reeditat in 2011. 

In 1999 obtine doctoratul in literatura romana cu o teza despre Postmordenismul romanesc, coordonata de profesorul Paul Cornea si publicata in acelasi an la editura Humanitas si reeditata in 2010. 


Debutul literar


Mircea Cartarescu face parte din grupul poetilor optzecisti care au frecventat Cenaclul de Luni coordonat de profesorul Nicolae Manolescu, unde a si debutat cu primele poezii. Debutul individual are loc   in 1980 cu volumul Faruri, vitrine, fotografii. In 1982, impreuna cu Traian T. Cosovei, Ion Stratan su Florentin Iaru publica antologia Aer cu diamante. A continuat sa scrie versuri, proza si critica literara.  

Activitate literara


Mircea Cartarescu este un prozator si romancier care practica speciile literaturii fantastice sau fantasy (pentru anglofili) in volumul Visul si Nostalgia (o forma usor diferita a volumului Visu). Ultimul sau mare proiect editorial este trilogia romaneasca Orbitor care are "forma" unui fluture ( Aripa stanga, Corpul,  Aripa dreapta). Aceaste carti au fost scrise sub influenta lecturii romanelor lui Thomas Pynchon, influenta recunoscuta deschis de autor in interviurile sale. 

Insa un proiect unic in felul sau este Levantul, o epopee eroico-comica, dar si un periplu prin istoria literaturii romane. Cartarescu recicleaza toate stilurile poetice, de la Dosoftei la Nichita Stanescu, reusind astfel o performanta unica, greu de egalat in literatura romana. 

Operele lui Mircea Cartarescu au fost traduse in mai multe limbile (engleza, italiana, franceza, spaniola, poloneza etc.) , propulsand-ul pe acesta printe cei mai apreciati scriitori ai postmodernismului. 



Prezent


Actualmente, Mircea Cartarescu este casatorit cu poeta Ioana Nicolaie si este conferentiar universitar la Catreda de literatura romana a Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti. Ultimile sale carti, publicate la editura Humanitas, i-au adus un succes de box-office, figurand pe lista de carti best-seller a editurii si cu care a semnat un contract de exclusivitate. 

Pe langa activitatea publicistica, Cartarescu este implicat activ si in lansarea platformei Parinti buni,  care are ca scop protejarea copiilor de violenta  si educarea lor prin metode mai "umane", pentru ca "unul dintre cele mai mari paradoxuri" rezulta din faptul ca "noi incercam sa ii aducem la un grad mai inalt de civilizatie folosind gradele cele mai joase de degradare umana" ( Mircea Cartarescu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu