miercuri, 8 mai 2013

1001 Carti de citit intr-o viata de Peter Boxall

Un titlu incitant, cuprinzand o selecţiei din literatura universală, în care fiecare titlu este însoţit de o scurtă prezentare a cărţii respective. O astfel de întreprindere este expusă în mod inevitabil subiectivismului, fiind urmată de o mulţime de opinii "pro" si "contra", de reacţii ale unor orgolii rănite, individuale sau naţionale. 

Titlu Original: 1001 Books you must read before you die
Autor: Peter Boxall
Traducere: Carmen Ion si Gabriela Tanase
Editor proiect: Jenny Doubt
Editura: RAO
An apariţie: 2007
Nr. pagini: 960
I.S.B.N.: 978-973-717-174-0

Titlul cărţii este cea mai bună descriere a cuprinsului sau, elocvent pentru o enciclopedie a Literaturii Universale. Lucrarea coordonata de Peter Boxall este, în esenţa, încă o expresie a obsesiei occidentale de a cataloga, a înghesui, a condensa si a împacheta cultura în "conserve" accesibile marei mase a consumatorilor. Si aceasta obsesie este întărită de faptul că, deşi publicată în 2006 de Quintet Publishing Limited, anul 2007 a adus pe piaţa a doua ediţie a lucrării, fără modificări si fără adăugiri.  

Lucrarea este structurată în patru capitole principale (Perioada dinainte de 1800; Secolul XIX; Secolul XX; Anii 2000), cartea mai cuprinde prefaţă si introducerea - semnate de Peter Boxall, lista de colaboratori, indicele de titluri ale cărţilor, indice de autori, indice general, mulţumirile si lista ilustratiilor.

Am citit aceasta carte în 2008 când am primit-o cadou. Am privit-o destul de sceptic la început. "Încă o conservă de cultură" - am gandit eu, în necunoştinţă de cauza. Însă, pe masura ce paginile se succedau rapid prin fata ochilor am constatat că mă înşelăm. Nu era o "conservă", era o lucrare bine structurată, un adevărat instrument de navigat prin lumea cărţilor.

Însă ca orice om am avut si dezamăgiri. Opere remarcabile - din punctul meu de vedere - nu se regăseau în paginile acestei lucrări. Si tot dintre aceste pagini lipsesc cu desăvârşire autorii români. Acestea, fiind de fapt si de drept, singurele minusuri ale lucrării.

Lipsa autorilor români din paginile acestei cărţi este "remediată" de editura Ploirom si de Eugen Istodor prin  101 de cărţi româneşti de citit într-o viaţa .

Dar revenind la cele 1001 de cărţi de citit într-o viaţa, aceasta se poate găsi în librăriile din România în formatul clasic, la preţul de 99.99 Ron.

Până data viitoare ... lectura placută, oameni buni. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu